Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 6 maart 2018

D66 brengt 28 belangrijkste fietsknelpunten in beeld in Wageningen

Op maandag 5 maart heeft D66 Wageningen de resultaten gepresenteerd van hun onderzoek naar de fietsknelpunten in de stad. Meer dan 350 inwoners hebben knelpunten aangedragen en mogelijke oplossingen beschreven, waarbij de fietsroutes van en naar de Campus er duidelijk uit springen.

Lijsttrekker Dennis Gudden van D66 presenteerde de resultaten op de Campus van de WUR, tijdens een bezoek van minister Sigrid Kaag en verschillende D66-Tweede Kamerleden aan Wageningen. ‘Wij zijn enorm verrast door de grote hoeveelheid reacties die we in ruim drie weken verzameld hebben’ zo geeft Gudden aan. ‘De site is duizenden keren bezocht en meer dan 350 bezoekers hebben actief meegedacht door knelpunten en oplossingen aan te dragen. Het laat zien dat fietsen leeft in Wageningen en dat we als gemeente nog veel kunnen doen om het fietsen in onze stad sneller en veiliger te maken. Het past naadloos in de visie van D66, waarin de fiets ruim baan willen geven en de fiets een reëel alternatief van de auto willen maken.’

Fietsen van en naar de Campus kan veel beter
Uit het onderzoek van D66 blijkt dat de oversteek van de Nijenoord Allee bij de Bornsesteeg door de meeste stemmers als knelpunt is aangegeven, gevolgd door de kruising Kennedyweg – Tarthorst en de oversteek Hollandseweg – Hoevestein. Het laat volgens Gudden zien dat er rond de Campus nog veel te doen is: ‘Toen de Campus ontwikkeld werd is er onvoldoende gekeken naar de effecten op verkeer, zeker ook het fietsverkeer. Van welke kant je ook komt, je moet de belangrijkste verkeersaders van Wageningen oversteken om met de fiets op de Campus te komen. Dat zie je overigens ook op de route vanaf het station Ede-Wageningen, er is nu geen duidelijke route vanaf de Campus naar het station en dat kan voor een studentenstad als Wageningen toch eigenlijk niet’.

Gudden pleit voor verwijderen deel Nijenoord Allee
Voor de oversteek van de Nijenoord Allee heeft Gudden overigens een nieuwe oplossing in gedachte. ‘De provincie Gelderland zal het Rondje Campus op langere termijn realiseren, daar kunnen we wel van uitgaan gezien de reacties uit Arnhem. Maar kijk eens goed, dit biedt ook kansen voor de fiets. Wat als we de Nijenoord Allee weghalen tussen de Dijkgraaf en de Bornsesteeg? Dan is het fietsprobleem bij de Bornsesteeg opgelost doordat fietsers langs de westkant van de Churchillweg zo naar de Campus kunnen fietsen. En verderop, bij Hoevestein, rijden er veel minder auto’s over de Nijenoord Allee, waardoor we daar een veilige oversteek kunnen maken. Zo kunnen we het Rondje Campus gebruiken om het fietsen van en naar de Campus te verbeteren.

Wageningen Fietsstad 2021
Tot slot heeft D66-voorman Gudden de ambitie om Wageningen de titel Fietsstad 2021 te bezorgen: ‘Als D66 hebben we met dit onderzoek de basis gelegd om een gooi te doen naar de titel Fietsstad 2021. Daar zetten wij ons voor in, maar dat kunnen we alleen waarmaken als we ook snel aan de slag gaan en plannen omzetten in projecten met resultaten.’

De presentatie met de resultaten verschijnt eind deze week op onze website.

 

D66 Wageningen